Skip to main content

Naziv projekta: Maksimalna održivost: prilagođavanje koktela celulolitičkih enzima za ekstrakciju visokovredne nanoceluloze i fermentabilnog šećera iz agro-otpada

Akronim projekta: NANOCELLMAX

Vrsta projekta (finansijer/program): Program Dokaz koncepta u okviru Fonda za nauku ( „PoC Program“)

Br. projekta: 14884

Trajanje projekta: 1.06.2024. – 31.05.2025.

Internet prezentacija projekta:

Naučne ustanove realizatori istraživanja:

  • Univerzitet u Beogradu - Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) – koordinacija

Rukovodilac projekta: dr Marinela Šokarda Slavić, viši naučni saradnik,  IHTM

Učesnici projekta (istraživači):

  1. prof. dr Zoran Vujčić, redovni profesor, UBHF
  2. dr Aleksandra Margetić, viši naučni saradnik, IHTM
  3. Marina Ristović, istraživač saradnik, IHTM
  4. Marija Pavlović, istraživač saradnik, IHTM

Projekat predlaže upotrebu bakterijskih enzima za biokonverziju poljoprivrednog otpada, konkretno kore jabuke, u vrednu nanocelulozu (NC) i fermentabilni šećer, istovremeno rešavajući ekološke probleme vezane sa odlaganjem otpada. Cilj projekta je razvijanje jedinstvenog koktela enzima, optimizovanje razgradnje ne-celuloznih polisaharida i pronalaženje ključnih faktora za selektivnu proizvodnju NC. Otpad od jabuka je značajan deo poljoprivrednog otpada u Srbiji, poznatoj po proizvodnji voća. Biotehnologija transformiše otpad od kore jabuke u vredne proizvode na bazi biomase, pretežno NC, pogodne za različite primene. Takođe, dobijaju se fermentabilni šećeri kao nusproizvodi koji se mogu upotrebiti za proizvodnju etanola druge generacije. NC privlači sve veću pažnju zbog svojih raznovrsnih svojstava, uključujući prilagodljivu hemijsku strukturunu površinu i fizičke karakteristike. Osim toga, on je prirodno obnovljiv, netoksičan i biorazgradiv materijal. Sa rastućim globalnim tržištem, NC se koristi u ambalaži, premazima, medicinskim primenama i kozmetici. Evropa je značajan igrač na ovom tržištu, a inovativni enzimski pristup projekta predstavlja obećavajuću mogućnost za dalja istraživanja i razvoj.Konvencionalne metode ekstrakcije NC uključuju kompleksne pre-tretmane i toksične hemikalije. Da bi prevazišao ove izazove, projekat se fokusira na razvoj ekološki prihvatljive i ekonomske tehnike ekstrakcije enzima uz pomoć pojednostavljenog koktela enzima.